Sraz Čechií Krásná Lípa, Museumsfest in Großschönau

V posledním prázdninovém víkendu se veteránské dění na severu Čech soustředilo mimo jiné do okolí Varnsdorfu. Tímto městem projížděla ze srazu v blízké Krásné Lípě spanilá jízda Liebischových long vehiklů a hned za hranicemi v sousedícím německém Grossschönau proběhl každoroční velice sympatický festival veteránů, pořádaný žitavským veteránklubem ve spolupráci s místním motorrad-veteranen-technik-museem. Navštívil jsem obě akce s cílem čočkou ulovit nějaké pěkné nálezovky. O Grossschönau jsem si byl jist. Místní muzeum a přístup majitelů k technickým památkám znám a četnost renovací nedotčených strojů splnila očekávání.

Od Čechií jsem v tomto směru moc neočekával. O to větší bylo mé překvapení.

Mezi zhruba dvěma desítkami krásných naleštěných strojů, mezi kterými oko laika jen stěží pozná repliku od originálu, se hlouček nedočkavých poklekávajících obdivovatelů dovolával přítomnosti majitele jednoho kousku, který jsem osobně v reálu doposud neviděl.

I když středem zájmu většiny tazatelů bylo slyšet na vlastní uši od majitele, že se na zničení renovací opravdu nechystá, přesto jsem sem tam zaslechl od ostatních majitelů těchto unikátů "co s tím takhle, to chce komplet opískovat.........." Takže jsem si vystál frotu a o skutečných záměrech se s majitelem pobavil. Více se dočtete v sekci Vaše stroje